Трета ферма с птичи грип у нас 31.10 | 12:36

Вирусът бе засечен и в Пловдивско, 39 хил. кокошки ще бъдат унищожени

От iNews.bg

Открит е птичи грип във ферма в пловдивското село Богданица, съобщава "Фокус”, предаде бТВ. Това е трети такъв случай тази седмица, след като по-рано вирусът бе засечен и в две птицеферми в Хасковско. Директорът на пловдивската Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков посочи, че, са засегнати 39 000 кокошки-носачки. Вече е започнало унищожаването им, като е констатиран и голям процент смъртност.

"Инспекторите проверяват движението на яйцата на кокошките, засегнати от инфлуенцата, като ще бъдат изтеглени всички количества яйца от тези кокошки, които са от 21 дни назад”, каза още д-р Янков.

Унищожените птици ще бъдат загробени, съгласно изискванията за недопускане на разпространяването на заболяването. Ще бъде направена и дезинфекция на помещенията, където са отглеждани кокошките, а собствениците ще бъдат обезщетени.

Определена е 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата Богданица, Ахматово и Селци от община Садово. В наблюдаваната 10-километрова зона пък влизат села 8 населени места от община Садово, 5 от община Асеновград и две от Първомайско. В тези зони се забранява търговията с птици и яйца за разплод.

Водещи