Тръгва нова програма в помощ на производители на плодове и зеленчуци 18.07 | 17:10

Секторът беше засегнат тежко от появата на опасен щам на бактерията e.coli

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) даде зелена светлина на нова програма за промоция на плодове и зеленчуци. Тя е резултат от проблемите, които нанесе разпространението на бактерията e.coli в Европа.

В следващите три години по мерките в тази програма ще бъдат отпуснати допълнително 15 млн. евро, става ясно от съобщение на Комисията. Условията за отпускане на средства предвижда кандидатстване от страна професионални организации пред националните власти.

Те ще могат да искат финансиране на специфични мерки за промоция на вътрешния пазар и на пазарите в трети страни. Срокът за кандидатите е 16 август.

Държавите от общността ще изпращат до 15 септември селектираните искания, а от ЕК ще одобряват мерките до 15 ноември.

Това означава, че програмите за промотиране на европейските плодове и зеленчуци на пазара могат да започнат още през есента.

iNews.bg припомня, че от май производителите на плодове и зеленчуци в Европа търпят тежки загуби. Причината е появилият се опасен щам на бактерията e.coli, като подозрения бяха, че той се разпространява със зеленчуците. Първите заподозрени се оказаха краставиците.

По-късно данните на Европейската агенция за безопасност на храните показаха, че "виновни" за кризата са семената за кълнове, внос от Египет.

Водещи

Най-четени