Турция готова да изнася месо за Русия 16.09 | 18:59

От южната ни съседка се надяват доставките да започнат в най-скоро време

От iNews.bg

Съвсем скоро Турция ще започне да доставя месо за Русия. Това е обявил министърът на икономиката на южната ни съседка Нихат Зейбекчи по време на разговор с руския икономически министър Алексей Улюкаев. По неговите думи към момента Турция изнася големи количества пресни плодове и зеленчуци за страната. Зейбекчи е изразил надежда, че в скоро време страната му ще започне да доставя и местни продукти, информира ИТАР-ТАСС.

Представителите на двете страни са се договорили да работят за стимулирането на двустранно сътрудничество между руските и турските делови кръгове. Целта е по този начин да се подпомогне нарастването на стокообмена на селскостопански стоки. Заедно с това те са решили да предприемат съвместни действия по отношение на въпросите в сферата на ветеринарния и фитосанитарния контрол, транспортно-логистичната инфраструктура, митническите процедури и други.

От своя страна Алексей Улюкаев подчерта, че двете страни могат да въведат двустранната търговия преференциални режими за отделни отрасли на икономиката. Според него няма проблем в това, че Русия е член на митническия съюз с Казахстан и Беларус, а Турция – на митническия съюз с ЕС. По думите на Улюкаев и двете споразумения не забраняват изграждане на зона за свободна търговия с трети страни, допълва БТА.

 

Водещи

Най-четени