Турция ни обвини за проблемите при международните превози 04.02 | 13:06

Отваря граници за БГ тировете, след като си получи разрешителните

От Десислава Маданска

Проблемите при международните превози произтичат от поведението на България. Това заяви турският министър на транспорта, морската администрация и съобщенията Лютфи Елван. По думите му има постъпили оплаквания от страна на международната Асоциация на турските превозвачи, че българските им колеги получават по-големия дял от транзитните превози на стойност между 500 и 750 млн. евро, информира БНР. Според Елван дялът на Турция трябва да бъде увеличен.

Той посочи, че за първите 6 месеца на 2013 г. България е осигурила само 15 000 разрешителни от предвидената квота от 125 000.

"Целта е да запазим интересите на нашите превозвачи. Когато бъдат осигурени останали разрешителни, Турция ще отвори границите за българските тирове", посочи министърът. 

Той посочи, че към момента няма затруднения, тъй като на Капъкуле няма сериозен наплив на тирове. 

Поради проблемите на българската граница турските превозвачи, освен Капъкуле, ползват Ипсала на границата с Гърция. Междувременно, турски източници съобщиха, че на граничния пункт между Турция и Гърция - Ипсала се е образувала 1-километрова опашка от чакащи турски тирове. 

Водещи

Най-четени