Търговец лъже при продажбата на телевизори 01.02 | 11:11

Той невярно твърдял, че телевизорите имат тунер за цифрова телевизия

От Ралица Стоянова

Електронният магазин www.emag.bg е продавал LCD телевизор, за който е твърдял невярно, че притежава дигитален тунер DVB-T. За това сигнализират от Комисията за защита на потребителите.

По същество този подход представлява заблуждаваща нелоялна търговска практика, която е установена от Комисията за защита на потребителите (КЗП) след проверка на сайта на търговеца по жалба на потребител.

Инспекторите констатираха още, че сайтът е администриран от дружеството Dante International S.A. със седалище в Букурещ (Румъния).

В спецификацията на телевизора изрично  е посочено, че той притежава визирания дигитален тунер, който на практика служи за свободно приемане на цифрова ефирна телевизия без допълнителни специални антени.

Потребителят е приложил към жалбата си заключението на оторизиран сервиз, че на закупения от него приемник такъв липсва.

Телевизорът е предлаган и със значително намаление - от 539,99 лв. на 399,99 лв., което прави офертата по-привлекателна. 

На търговеца е забранено  да прилага в бъдеще нелоялната търговска практика. Той ще понесе и санкция в размер до 10 000 лева.

Водещи

Най-четени