Търговията на черно на горива "коства" по 1 млрд. лв. на хазната 23.01 | 18:10

Около 30% от данъците и акцизите в бранша остават несъбрани, показва анализ

От iNews.bg

Търговията на черно с горива остава "дупка" от над 1 млрд. лв. в държавната хазна на година. Това показва анализ на Министерство на финансите, изготвен заради въвеждането на промени в Закона за ДДС. Загубите в тази посока са по отношение на нерегламентирани доставки и продажби на течни горива.

От ведомството посочват, че търговията с тези ресурси е сочена за изключително рисков сектор. Там близо 30% от данъците и акцизите остават несъбрани.

Заедно с това от финансовото министерство отчитат, че заради нелоялна конкуренция на ведомствени бензиностанции в малките населени места са били затворени общо 700 търговски обекта, а 2500 души са изгубили работното си място.

Данните на Министерство на финансите сочат, че общо бензиностанциите в България, които са регистрирани в Националната агенция за приходите (НАП) са 3105. 315 от тях са със статут на ведомствени. Тяхното предназначение е за зареждане и съхраняване на горива за собствени нужди.

Бензиностанциите на територията на страната, регистрирани в НАП, са 3105. От тях ведомствени  са 315. Те са предназначени за зареждане и съхраняване на горива за собствени нужди, но реално в страната има над 30 000 обекта, от които се извършва зареждане на техника.

Водещи

Най-четени