Умишлено фалирали бургаската корабостроителница 24.01 | 15:04

Това посочват съкратени служители в писмо до ДАНС и прокуратурата

От Десислава Маданска

Фалитът на бургаската корабостроителница е умишлен. Това смятат съкратени работници от предприятието, като са изложили тезата си в писмо до Районна прокуратура-Бургас и ДАНС.

Според тях след приватизирането на дружеството от 2000 г. е започнало целенасочено и системно източване на фирмата, което е довело до нейния фалит в края на 2013 г. В резултат на това работниците и служителите са уволнени и принудени да подпишат заповеди за уволнение в присъствието на въоръжена охрана.

"Останахме на улицата, без да ни бъдат изплатени заплати за месеци наред, които възлизат в размер на 700 000 лв. Непрекъснато и безогледно корабостроителницата бе залагана за кредити, обслужващи фирми от новия холдинг. Кулминацията бе през 2007 г. с приватизирането от корабостроителницата на електрокарния завод в Лом за сумата от 4 млн. лв. със задължението да изплати всичките му дългове, тогава в размер на 3 млн. лв.", се посочва в сигнала на съкратените служители, информира агенция "Фокус".

Корабостроителите поискаха цялостна проверка, която да установи причината за тежката задлъжнялост на фирмата. Те настояват да научат кой е виновен за довеждането на предприятието до фалит, който считат, че е умишлен.  

Водещи

Най-четени