Унгария ще строи АЕЦ „Пакш“ въпреки проверките на ЕК 30.11 | 16:52

В „Росатом“ също не изпитват притеснения, правим всичко според законите на ЕС, обясни Кирил Комаров

От Кристиан Костурков

Унгария няма намерение да спира проекта за изграждането на нови два блока в АЕЦ "Пакш" въпреки проверките, които Европейската комисия започна. Това обяви днес по време на международната конференция на доставчиците на оборудване за ядрената сфера "Атомекс-Европа 2015" комисарят на унгарското правителство по въпросите за изграждането на АЕЦ "Пакш" Атила Асоди. От думите му стана ясно, че страната не се притеснява от намесата на Брюксел, винаги е представяла на Комисията всички документи и обяснения и до момента двете страни са намирали решение за всеки един въпрос.

"Още в края на 2013 г. унгарското правителство уведоми ЕК за намерението си да построи новите блокове в АЕЦ "Пакш. От този момент насам сме в постоянен контакт. И по-рано се е случвало да възникнат спорни въпроси. И тогава сме успявали да се разберем с Брюксел и да намерим решение. Смятам, че и сега ще успеем. Унгария е член на ЕС и е в общ интерес – наш и на Русия, този проект да отговаря на всички изисквания и регулации на Съюза", обясни Асоди.

Той уточни, че в момента се обсъждат 3 въпроса с ЕК. Първият се отнася до закона, който беше приет във връзка с изграждането на "Пакш-2" и до това при какви условия може да бъде получена повече информация по договора за изграждането на централата. Вторият е дали проектът ще получи държавна субсидия, разясни Асоди. И добави, че вече се водят подробни разговори и по този въпрос. Третият е по отношение на сключването на договори с доставчиците на оборудване и по-конкретно как се подписват договорите и се закупува въпросното оборудване. А също и по какъв начин "Росатом" е избран за компанията, която ще построи новите блокове в унгарската АЕЦ. "И по този въпрос в момента водим активни разговори с ЕК", каза още Асоди.

1604720

От думите на първия зам.-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров стана ясно, че и в Москва не изпитват притеснения по отношение на бъдещето на проекта заради започналата проверка на ЕК. Той обясни, че компанията не е страна в тези преговори и те се водят между Брюксел и унгарското правителство. Въпреки това обаче руската компания работи по прозрачен начин и в съответствие със законодателството в ЕС и Унгария и всеки може да провери всички подробности.

Комаров добави и че проектът "Пакш-2" е изключително изгоден както за Унгария и ЕС, така и за Русия. "Включително и защото създава много работни места в Европа и защото нейната промишленост ще получи много поръчки. "Днес на конференцията "Атомекс-Европа 2015" присъстват няколко стотин участника. Всички те са ръководители на компании, които искат да получат поръчки и да работят по проекта. И съм сигурен, че ще ги получат", заяви още зам.-шефът на "Росатом".

Комаров уточни още, че за всички дейности по изграждането на новите блокове в АЕЦ "Пакш", с изключение на специфичното оборудване като корпус на реактора, парогенератор и т.н., които ще се правят в Русия по технология на "Росатом", ще бъдат обявявани открити конкурси. Те също ще бъдат провеждани според законодателството в Унгария и Евросъюза. В тази връзка той очаква голяма част от търговете да бъдат спечелени от местни компании, тъй като дори чисто физически те имат преимущество пред останалите, тъй като са позиционирани много близо до проекта и строителната площадка. "Ако говорим за чисто строителни дейности, естествено е, че ще бъде най-лесно да намерим работници тук", отбеляза още Комаров.

По отношение на забележките от страна на ЕК, че "Росатом" е била избрана да строи новите блокове в Унгария без конкурс, той обясни, че никъде по света подобни решения не се взимат на търгове. "Единственият пример за търг, който се е провеждал като такъв, е в Чехия за проекта "Темелин". И той много ясно показа, че с конкурс не може да се избере строител на атомна електроцентрала. Защото броят на въпросите, които едновременно трябва да бъдат решени, е толкова голям, че не могат да бъдат поместени в нормален конкурс", каза зам.-шефът на "Росатом". И обясни, че това включва не само избора на технология, по която ще се изгради централата, но и решаването на въпроса с финансирането на строежа, да се уточни каква част от дейностите ще се извършва от местни предприятия, как ще се обучават кадри за тази централа, да се решат въпросите за отработеното ядрено гориво и за радиоактивните отпадъци.

"Отделно всяка държава прави избор сама за себе си. Дори и това да не става под формата на конкурс. Преди 10 дни подписахме споразумение с Египет за изграждане на 4 блока. На церемонията по подписването египетският президент каза, че в течение на 1 година е избирал с кого да подпише такова споразумение. И през това време са претегляли всички тези фактори", допълни още Комаров.

"Днес в Европа се строят 5 реактора – 3 по руска технология и 2 по френска. И нито един от тях не е бил избран чрез конкурс. Което се отнася и до новите два реактора, които французите ще строят в Англия в "Хинклипойнт", каза Комаров. 

Водещи

Най-четени