Учени са открили диаманти край Чепеларе 23.07 | 09:40

Въпреки че това става още през 2011 г., новината досега не беше известна у нас

От Симеон Досев

Открити са диаманти край Чепеларе. Това става още през 2011 г. от експедиция от чужди геолози, в която участва и един българин. До момента обаче тази новина не бе известна. Светлина относно откритието хвърлиха трима учени - проф. Ангел Кунов, доц. Светослав Петрусенко и проф. Илия Балтов, цитирани от в. "Преса".

По думите им намерените скъпоценни камъни са с малки размери, затова са наречени микродиаманти. За разлика За разлика от тези в Южна Африка, които се формират в кимбърлитови скали, наречени така по находището Кимбърли, чепеларските са в гранатови шисти. Намерени са на север от града до стара юзина (малката ВЕЦ).

Проф. Илия Балтов коментира, че находки като тази в Чепеларе имат предимно научна стойност. Те показват, че въглеродът може да кристализира и при нетипични условия. До промишлен добив може и да не се стигне.

Според проф. Ангел Кунов пък категорично край Враца няма дълбочинни скали, които да са свързани с диамантите.

"Такива скали във Врачанско няма. Там има пясъци, варовици и меркели. Еклогити има на малко места в България и те трудно се разпознават", коментира той.

По отношение на информацията, че диаманти са открити и в родопското село Светулка ученият заяви, че в научните среди подобни данни няма. По думите му е прието такива открития да се обявяват на конференции, а не по медиите.

Въпреки това обаче хората от Светулка са готови да запретнат ръкави и сами да търсят скъпоценните камъни по баирите в околността.

Водещи

Най-четени