Фирмите ще наемат нови хора през 2017 г. 24.12 | 13:41

Заради недостиг на квалифициран персонал работодателите ще предлагат и по-високи заплати

От iNews.bg

Всеки пети работодател ще наема нови кадри през новата година. Това показва проучване на бизнеса сред близо 500 фирми. Две трети от мениджърите планират да запазят броя на служителите си. В една на всеки десети обаче обмисля да съкратят част от персонала.

Основен проблем пред бизнеса ще е липсата на квалифицирани кадри, сочи още проучването. Именно за тях битката между компаниите ще е най-голяма, което ще доведе до сериозен ръст на възнагражденията в отделни сектори.

Според председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов тенденцията не се наблюдава само у нас. "Трудът навсякъде поскъпва. Което означава, че ще се търсят кадри с по-голяма производителност, с повече знания и умения", обясни той пред Нова ТВ.

Пламен Робов от агенция за подбор на персонал прогнозира, че търсенето на висококвалифицирани и средниквалифицирани работници ще бъде еднакво. Но и същото се отнася до нискоквалифицирания и дори неквалифицирания персонал, който обикновено е зает в производствената дейност и други видове индустрии.

Водещи

Най-четени