Французи обещаха 25% от нужните пари за АЕЦ „Белене“ 06.06 | 16:31

Компанията „Фраматом“ ще се включи в процедурата за стратегически инвеститор

От iNews.bg

Французи обещават да намерят част от необходимите пари за построяването на АЕЦ "Белене". Компанията "Фраматом" ще се опита да осигури финансиране за една четвърт от техническата част на проекта. Това съобщи пред БНР Станислав Георгиев, представител на компанията в България, след среща с представители на Министерството на енергетиката, НЕК, БЕХ и АЕЦ "Козлодуй".

Французите бяха посочени за главен подизпълнител на руската "Атомстройекспорт", която беше избрана да построи АЕЦ "Белене" преди спирането на проекта.

"Фраматом" ще отговори на поканата за участие в процедурата за стратегически инвеститор, но все още не е ясно под каква форма, каза Станислав Георгиев, цитиран от БНР.

"Фраматом" е готов да участва в осъществяване на проекта с обема от дейности такъв, какъвто беше през 2012-та година, в момента на спиране на проекта. "Фраматом" ще потърси възможност за финансиране на тази част от работата по проекта, тоест това, което е дадено като дейности на "Фраматом", и "Фраматом" ще осигури съответно политическа поддръжка при осъществяване на проекта", посочи представителят на френската компания.

Водещи

Най-четени