Хлябът и месото поскъпват от 1 януари 13.12 | 10:30

Това се дължи на цената на електроенергията, която е 15% от производствените разходи, обасни Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите

От iNews

Месните продукти ще поскъпнат след Нова година с около 4-5%, заяви в предаването "Преди всички" по БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

"15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване - от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв. след Нова година – няма как да не поскъпнат".

Урджанов подчерта, че и към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми: "За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол текси, винетки и какво ли още не".

На този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите.

"Чака ни изключително тежка година, пълна с предизвикателства", каза също и Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар. 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.

"При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират", заяви тя.

Кукушева подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%" "Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари. 

Тя също се надява да няма фалити на бранша. По думите й едва ли ще има и протести.  

Водещи

Най-четени