Хотели, ресторанти и дискотеки масово крадат ток 28.02 | 15:13

По-евтино им е да си платят глобата, искаме строги по-санкции, казват от ЕВН България

От Кристиан Костурков

Хотели, ресторанти, дискотеки и дори музеи масово крадат ток. Това съобщиха от електроразпределителното дружество ЕВН България. Компанията сравнително често се натъква на подобни случаи, а някои от крадците продължават да го правят дори и след като са били хванати и санкционирани.

Причината да го правят е в ниските санкции, които позволява нормативната уредба. Затова от дружеството за пореден път настояват държавата да ги повиши, отбеляза Гочо Чемширов, член на УС на "ЕВН Електроразпределение". Той допълни, че глобите и наказанията трябва да станат по-ефективни както за крадците на ток, така и за тези, които посягат на съоръжения. "Когато откраднат кабел или някакво друго съоръжение, проблемите не са само за компанията, която трябва да ги възстанови, за да имат хората електроснабдяване. Проблемите са и за самото общество, тъй като дружеството инвестира тези средсвта в ремонти и възстановяване на увредените съоръжения, вместо да ги насочи към модернизация и подобряване на услугите", обясни Чемширов.

Крадците на ток при бизнес потребителите традиционно са доста активни, макар и случаите леко да намаляват. Въпреки това обаче има достатъчно нагли, които продължават и след като са били хванати, стана ясно от думите на Петър Костадинов от отдел "Комуникации" в ЕВН. "Обикновено крадците правят байпас, заобикалят електромера и си ползват безплатен ток. После ние ги хващаме, те си плащат глобата и след това продължават. Ние вече си ги знаем, проверяваме ги през 2-3 месеца и редовно, когато отидем, виждаме отново байпас", обясни Костадинов.

Той също отбеляза, че санкциите за крадците са прекалено ниски и на практика стимулират крадците. Защото на тях им е по-изгодно да крадат и да си платят глобата. Вероятно точчно поради тази причина за миналата година от ЕВН цели 3 пъти са хванали една и съща дискотека да краде ток. Абсолютно същото важи и за открит неотдавна частен музей. Масова практика е също и сред ресторанти, хотели. При последните обаче ЕРП-то отбеляза успехи в последно време, особено в курортите "Слънчев бряг" и "Пампорово". Където по-рано кражбите на ток са били по-масова практика спрямо в момента, отбеляза още Костадинов.

Самото дружество ще продължи да се бори с нерегламентираното ползване на ток. До момента компанията е подменила над 580 хил. стари електромера с нови с дистанционно отчитане, които помагат за намаляване на кражбите, отбеляза регионалният мениджър на ЕВН за България Роберт Дик. Самата програма за подмяна на тези уреди продължава през тази и до края на следващата година. След приключването й 1 млн. клиенти на компанията ще бъдат с дистанционни електромери, допълни заместник-председателя на Управителния съвет на ЕВН Калина Трифонова.

Водещи

Най-четени