Цената на нивите пада 07.03 | 08:31

Предлагането е много по-голямо от търсенето

От Десислава Маданска

Опасението, че след отпадане на забраната за закупуване на земя от чужденци, цените ще се вдигнат, не се оправда. Дори се наблюдава обратната тенденция – нивите поевтиняват. Това заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов.

По думите му една от основните причини е по-голямото предлагане за сметка на по-ниското търсене. Оказва се, че в момента се продават много повече ниви, отколкото са купувачите за тях.

"Не може да се очаква поскъпване, докато частните съдия-изпълнители са буквално заринати със земи, които трябва да бъдат продадени заради дългове на собствениците им. "Това обаче не са земеделски производители, а основно хора, които залагат парцелите за обезпечаване на кредити, взети за други цели или друг вид бизнес", обясни Върбанов.

Реалните сделки се сключват на нива от около 300 - 350 лв., разказват брокери на имоти.

По-евтината земеделската продукция е друг фактор, който оказва влияние върху цените и не позволява поскъпването на нивите, информира в. "Стандарт". Евтиното зърно, плодове и зеленчуци при увеличаващи се разходи за производството им правят притежаването на земеделски земи скъпо удоволствие, разказват фермерите. Статистиката на земеделското министерство пък показва, че броят на хората, които се занимават с тази дейност, започва да намалява.

С тях намаляват и потенциалните купувачи на ниви, което допълнително се очаква да натисне надолу цените на земите, обясняват брокери на имоти.

Върбанов посочи, че чужденците, които са искали да си купят българска земя, вече са го направили. Те са имали тази възможност и преди приемането на закона, която сваля забраната от тази година, като са регистрирали фирми.

Водещи

Най-четени