Цената на тока: Бизнесът vs. НЕК 10.05 | 20:05

Работодателите са сезирали енергийния регулатор и прокуратурата по казуса

От iNews

Скандал между властта и бизнеса, заради скъпия ток за индустрията. Според работодателите пазарът на ток за бизнеса имал всички признаци на организирана престъпна група. А от изкуствено завишените цени някой прибирал милиони на ден, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в студиото на NOVA.

От НЕК отрекоха обвиненията и обявиха, че цената на свободния пазар се определя на пазарен принцип.

Една от фабриките за металолеене у нас с нищо не може да компенсира завишените цени на тока от последните дни. За това се оплакват се от ръководството й. "Примерно един човек може да носи 100 килограма максимум, ако му сложил 400 той капитулира – такава е загубата в момента”, коментира Славин Янакиев от "ПРОГРЕС” АД – Стара Загора.

Бизнесът показа данни, според които на 8-ми и 9-ти май, цената на тока на свободния пазар у нас е била най-високата в Европа. "НЕК предложи три пъти по-малко енергия и цените изхвърчаха”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Защо умишлено се намалят мощностите на държавните и частните електроцентрали, за да се получи изкуствен недостиг? Защо го прави НЕК това нещо?”, посочи още Славин Янакиев.

"Има всички признаци на организирана престъпна група, вижте, при такъв НЕК, на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция”, каза още Велев.

Шефът на НЕК отхвърли всички обвинения. "Вижте, никой не иска да купува скъпо, вие като отидете в магазина и да ви кажат – сиренето струва 50 лева, не че знам колко струва, щото тя жена ми пазарува. И Вие ще кажете: "Абе, какви сте такива, ненормалници!” Неприятно е, да, аз ги разбирам!”, коментира Петър Илиев.

Петър Илиев заяви, че основен ангажимент на НЕК е да осигури ток за битовите потребители. А каквото остане - да предложи на борсата. Там цената се определяла на пазарен принцип. "За този период – от 15-ти април, цената е под 80 лева средната.”, посочи още той.

На 8-ми май, цената е двойно по-висока, но тогава и търсенето било по-голямо, обяснява Илиев. "И сега ние се вгледахме в два дни – да, има такива случаи, да случва се”, посочи още той.

Нивата на язовирите в момента са ниски и ако се натоварят с допълнително производство на ток, има опасност снабдяването на населението с вода да бъде застрашено.

От НЕК обявиха, че цените на свободния пазар от вчера се движат в нормални граници. А от бизнеса изчисляват загубите. "До 2 милиона може да стигне за едно денонощие – разлика от пазарната цена, платена от хората и дадена на няколко централи”, коментира Велев.

Работодателите са сезирали енергийния регулатор и прокуратурата по казуса.

 

 

Най-четени