Цените на жилищата удариха нивото си отпреди кризата 06.11 | 11:16

Брокери очакват поскъпването на имоти да продължи през 2015 г.

От iNews.bg

Цените на жилищата удариха нивото си отпреди кризата. Най-голямо поскъпване има на апартаментите в столицата. Това показват наблюденията на пазара на брокери от посредническите агенции. Макар и с неголямо поскъпване, в последните месеца стойността на имотите се върна на нивата от 2005-2006 г.

"Цените на жилищата главно в големите градове ще продължат бавно да растат и догодина те ще се увеличат с няколко процента”, коментира експерт. "Причината е в липсата на достатъчно качествено предлагане. Досега на практика се оферират основно боклуци. По-хубавите неща на пазара са и по-скъпи”, допълва той.

Брокерите се очакват тенденцията при стойността на жилищата да се стабилизира и да продължи бавното поскъпване на имотите в големите градове през 2015 г. "Има търсене, което не среща нужното предлагане качествените имоти вече са недостатъчни”, смятат експерти. "Освен това хората вече започнаха да връщат нагласата си за вложение в имот като сигурен актив. Доверието към пазара постепенно и уверено се завръща”, допълват те.

Хората от бранша посочват, че е нормално и очаквано през идната година цените на жилищата в най-големите градове да продължат да растат. Те посочват, че още от края на миналата година се наблюдава поскъпване, което вече е около 4% в София, Варна и Бургас и по-малко в Пловдив. Под тепетата е по-голям ръстът на цените за апартаменти ново строителство. Хората видяха, че пазарът се възстановява и жилищата вече не поевтиняват.

 

Водещи

Най-четени