Цените на колите в България падат с 13.5% през 2010 година 26.07 | 14:31

Доклад показа доближаване на цените на автомобилите в различните държави от ЕС

От Деляна Петкова

През 2010 г. в Европейския съюз като цяло цените им са спаднали в реално отношение с 2,5 %. Това показа доклад на Европейската комисия (ЕК).

Най-значителен спад на цените има в Словакия (-17.4%) и в България (13.5%), показват данните на комисията.

Общо в 24 държави от ЕС има спад на цените, в Италия и Малта няма сериозно движение, докато в Португалия тенденцията е обратна - покачване с 2.6%.

От Комисията обаче отбелязват, че през предходната година купувачите са се възползвали от спад в реалните цени на леките автомобили (– 6.7%), който е по-голям от средния.

При големите пазари реалните цени са се понижили най-значително във Великобритания (– 3.7%), докато в Германия, Испания и Франция намаленията на цените са по-умерени (съответно – 1.9%, – 1.6% и – 0.9%).

Препоръчителните цени на производителите за новите леки автомобили също леко са се доближили. Като цяло разликите между държавите-членки в цените на пътническите леки автомобили са намалели, както са посочени в списъците с препоръчителни цени на производителите.

Но в някои случаи разликите остават големи, което означава големи икономии за потребители, които извършват покупки зад граница. В еврозоната показателят за ценовата разлика остава непроменен.

Ценовият индекс на ЕС за леки автомобили (отразяващ номиналните цени, платени от потребителите, включително търговски отстъпки, ДДС и такси за регистрация) е нараснал само с 0,3% срещу 2,8% повишение на общите потребителски цени, което означава забележителен спад в реалните цени на леки автомобили с 2,5%.

Водещи

Най-четени