Централите на AES у нас осигуриха 8% от тока през първата седмица на кризата с COVID-19 24.03 | 13:45

В ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и ВяЕЦ „Св.Никола“ продължават да гарантират енергийната сигурност, спазвайки мерките за ограничаване на коронавируса

От iNews.bg

AES България осигури 8% от електроенергията, потребена от битовите и стопански потребите в България за периода 16 – 22 март 2020 г. В кризисната ситуация с COVID-19 през първата седмица от извънредно положение в страната съоръженията на AES България – ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ВяЕЦ "Свети Никола", произведоха общо 57 518 МВтч. електроенергия за българските потребители. По този начин, дори в условия на кризисна обстановка, ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ВяЕЦ "Свети Никола" продължават да бъдат ключови за енергийната система на страната.

За периода 16 – 22 март 2020 г. – най-модерната топлоелектрическа централа на Балканите ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" произведе 52 460 МВтч. електроенергия. Това е 7,3% от общо потребената за този период електроенергия в България. За същия период най-големият ветроенергиен парк в България ВяЕЦ "Свети Никола" произведе 5 058 МВтч. електроенергия, което представлява 0,7% от общата електроенергия, потребена в България между 16 и 22 март 2020 г.

"Осъзнавайки своята отговорност пред обществото за енергийната стабилност на страната, всички служители на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ВяЕЦ "Свети Никола" продължават да изпълняват съвестно своите задължения, спазвайки всички мерки, предприети от AES България и компетентните институции, за ограничаване на риска от разпространение на COVID-19. Ние вярваме, че само с общи усилия и отговорност можем да преодолеем тази криза. Защото заедно сме по-силни", заяви Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.

Водещи

Най-четени