Цигарите поскъпват плавно до 2018 г. 09.09 | 20:00

Носим до две кутии в джоба, иначе – глоба

От Кристиан Костурков

Цигарите у нас започват отново да поскъпват. Това ще става плавно до 2018 г., когато страната ни трябва да достигне минималната за ЕС ставка върху папиросите. Това предвиждат промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които днес бяха приети от Министерски съвет.

Поскъпването започва още от следващата година и ще се отрази в доста по-голяма степен на по-ниския клас цигари, които са и по-евтини. Вдигане на цената ще има още два пъти – през 2017 и през 2018 г., предвиждат измененията в нормативната уредба. Според изчисленията на Министерството на финансите, което е автор на предложените промени в закона, при запазване на потреблението на папироси у нас на сегашните нива, за периода 2016-2018 г. приходите в бюджета от акциза върху тютюневите изделия ще се увеличат с над 119.3 млн. лв.

С промените в нормативната уредба се забранява и пренасянето или превозването на повече от 2 кутии цигари от един човек. Става въпрос обаче за свити на ръка папироси или такива, за които са използвани заготовки с филтър. Основната цел на тази мярка е борбата с контрабандата и укриването на акцизни приходи за бюджета. Така българите ще могат да носят в себе си или да съхраняват у дома не повече от 40 собственоръчно направени цигари. За нарушителите на това правило се въвеждат и глоби. За физическите лица санкцията ще бъде в размер на 200 до 500 лв. За фирмите обаче глобата ще е доста по-солена – от 2000 до 10 000 лв.

Най-четени