Чуждите инвестиции у нас продължават да намаляват 27.07 | 09:43

По света паричните потоци отчитат слаб ръст, но далеч от пика през 2007 г.

От iNews.bg

Глобалните директни инвестиции растат умерено през 2010 година. Това показа доклада на Организацията по търговия и развитие на ООН (UNCTAD). Макар и слаб, ръстът на паричните потоци е радващ след значителния срив през 2008 и 2009 година.

През миналата година преките чуждестранни инвестиции в световен мащаб са били 1.24 трилиона долара. Спрямо миналата година увеличението е в рамките на 5 на сто, изчисляват от организацията.

На пръв поглед цифрите изглеждат добре, но данните на статистиката показват, че търговията и промишлеността в световен мащаб през 2010 година се върнаха на нивата си от преди кризата. В същото време обаче преките чуждестранни потоци са с 15% по-ниски спрямо този период и намаляват с почти 40 на сто спрямо пика от 2007 година. През тази година инвестициите бяха 1.97 трилиона долара.

Ръстът на инвестициите се дължи основно на паричните потоци към развиващите се държави, които заедно с икономиките в преход, привличат повече от половината инвестиции, е видно още от доклада.

Прогнозата е, че инвестициите ще върнат нивата си отпреди кризата чак през 2013 година.

Какво показват данните на UNCTAD за България?

През миналата година чуждестранните инвестиции в страната ни продължават да намаляват и вече достигат 2.17 млрд. долара. За сравнение през 2009 година страната ни е успяла да привлече 3.35 млрд. долара. Пикът на инвестициите у нас е 2007 година – 12.37 млрд. долара.

От данните на организацията се вижда, че страната ни се връща на нивата от около 2005 година. Тогава паричните потоци, влизащи в страната под формата на инвестиции са в рамките на около 3 млрд. долара.

През миналата година България е инвестирала 238 млн. долара в чужбина, показват още данните на организацията.

По данни на Българската народна банка (БНБ) чуждите инвестиции у нас в периода януари – май намаляват отново, докато през същия период на 2010 година е имало ръст. През май има известно увеличение, но тенденцията все още не е добра за страната ни.

Водещи

Най-четени