Ще изнасяме месо и мляко за Китай 11.05 | 20:00

Договорени са 14 процедури за износ на хранителни продукти

От Елица Елефтерова

Договорени са 14 процедури за износ на хранителни продукти от България за Китай. Това съобщи в Сухиндол министърът на земеделието и храните Димитър Греков. По думите му интересът от китайска страна е за млечни и местни продукти, царевица, люцерна и фуражи.

Според Греков процедурите трябва да бъдат одобрени и подписани от Българската агенция за безопасност на храните до края на годината, за да се облекчи износът между двете държави.

Министърът на земеделието също така отбеляза, че за последните 20 години е била подписана само една подобна процедура. По време на визитата си в Китай той е договорил на територията на Вазовските заводи да започне сглобяване на китайски трактори, които ще бъдат изнасяни за европейските пазари.

Проведени са разговори за създаване на Аграрен център към Министерството на земеделието и храните в София. Който да бъде връзката между 16-те държави от Централна и Източна Европа и Китай, съобщи министърът.

По думите му конкуренцията за изграждането му е голяма, но България има предимства, заради географското си положение, природните и климатични условия, финансовата стабилност. До септември 16-те държави от Централна и Източна Европа плюс Китай ще излязат със становище къде да бъде базиран центърът, допълни Димитър Греков.

Той уточни, че по време на посещението България е предложила да домакинства следващата среща на организацията, в която членуват 16 държави от Централна и Източна Европа плюс Китай.

В Сухиндол министърът на земеделието и храните Димитър Греков и кметът на общината Пламен Чернев направиха първа копка за изграждане на игрище за пейнтбол и игри с въжени атракционни съоръжения, както и "Екопътека Деветашко плато" в землището на общината. Проектът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони на стойност над 380 хил. лв.

Водещи

Най-четени