Ще има 11,1% отстъпка при газовите доставки от Русия за България? 18.05 | 19:08

Отстъпката по доставките от "Газпром" тепърва ще се уточнява, твърди "Комерсант"

От Ивайло Ачев

Тепърва предстои да се разработи дългосрочен договор (от 2013 година) за доставка на газ от "Газпром" за България, както и да се уточни каква да е отстъпката. Това твърди в своя публикация руският ежедневник "Комерсант".

В края на март министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отиде на официално посещение в Москва и след като се върна излезе информацията, че "Газпром" ще направи отстъпка от 11,1% в бъдещите доставки на газ.

Според "Комерсант" обаче това далеч не е така. Тепърва ще се уточняват параметрите на новия договор, като това включва изчисление на отстъпката. Тя ще се пресмята не въз основа на миналогодишните доставки, а на база на средната цена при доставките на руски газ от април до декември тази година "и чак тогава ще бъде предоставена на България със задна дата", твърди руската медия.

"Комерсант" твърди още, че по досегашния договор с "Газпром" България е получавала 1000 куб. метра газ за 390 долара.

Освен отстъпката, не е ясно дали от схемата за доставка на газ ще бъдат премахнати посредниците - "Овергаз" и "Винтергаз", чийто съсобственик е германското дружество Wintershall. Вече от години се говори, че трябва те да бъдат изключени, но досега това не е станало. Договорът и с двете фирми изтича тази година.

По времето когато беше съобщено за договорената с "Газпром" отстъпка, България се отказа от проекта АЕЦ "Белене", припомня "Комерсант". Вестникът обаче твърди, че руският енергиен монополист няма намерение да се отказва от българския пазар, защото от нас зависи реализацията на "Южен поток".

"Газпром" се стреми на всяка цена да стартира проекта "Южен поток", като започне строежа още през декември тази година, подчертава друг руски вестник - "Московские новости". Отстъпки в цената и смекчаване на други търговски условия за доставка на руски газ вече получиха италианската компания Eni, френската GDF Suez и германската Wintershall, които участват в проектирането на морската отсечка от тръбопровода. Изгода има и Анкара, получила съществен отбив от ценатасрещу разрешение за прокарване на тръбата в турския сектор от Черно море.   

Водещи

Най-четени