Ще ядат ли французите отново българско мляко и лютеница 22.02 | 14:43

Българските продукти имат потенциал да се завърнат на френския пазар, смята министър Димитър Греков

От Георги Георгиев

Българските продукти имат потенциал да се завърнат на френския пазар, заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на откриването на българския щанд на Международния салон по земеделие SIA 2014 в Париж.

Греков коментира, че е необходима по-голяма реклама на нашите храни и вина, защото те притежават отлични вкусови качества, които се предпочитат в световен мащаб. Той заяви, че за съжаление българските продукти все още не са достатъчно разпознаваеми и затова трябва да се работи за по-активното популяризиране на наши емблематични стоки.

България се представя за четвърти път на престижното международно изложение.

Тази година щандът е разположен на 62 кв. м. и на него се представят 11 фирми с месни и млечни продукти, вина и козметични продукти от розово масло. За първи път в изложението се представят производители на биологичен сок от арония и вино от арония. Сред българските продукти присъстват и традиционната българска лютеница и чубрица.

"Отчита се напредък в търсенето на български храни и вина от френските потребители”, посочи Н. Пр. Ангел Чолаков посланик на България във Франция, който участваше в официалното откриване на българския щанд. Той коментира, че с участието си в изложението България открива и много нови партньори в международен план.

Министър Греков коментира, че благодарение на Министерство на земеделието и храните, което за четвърти път организира присъствието на български фирми на международното изложение, се отчита ръст в интереса на европейските потребители към нашите стоки.

В рамките на изложението министър Греков проведе среща с генералния директор на Националната служба за земеделски и морски продукти на Франция (ФРАНС АГРИ МЕР) Ерик Ален, на която присъства френския съветник на българския министър Стефан Робер.

Там българският министър е предложил служител на Министерство на земеделието и храните да проведе едномесечно обучение във ФРАНС АГРИ МЕР. Предложението на министър Греков бе прието от Ерик Ален.

По време на срещата двамата обсъдиха съвместното сътрудничество между България и Франция в областта на земеделието. 

Водещи