Ядем месо, претъпкано с медикаменти 06.11 | 13:58

Българските производители дават на животните си извънредно много антибиотици, сочи доклад

От iNews.bg

Месото, което консумираме от родните ферми, е пълно с "представители" на Менделеевата таблица. Това става ясно от данни на Европейската агенция по лекарствата. Химията се приема от животните под формата на антибиотици. Които обаче се дават излишно на добитъка. Оказва се също, че животновъдите му дават антибиотици с повод и без повод, но предимно второто.

Годишният доклад на Европейската агенция по лекарствата анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Данните разкриват шокиращи факти за употребата им у нас, съобщава вестник "Сега", предаде БГНЕС. Според информацията на службата фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик. Докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг през 2015 г., цитирани в доклада. Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Това, че ядем месо, натъпкано с антибиотици, е още по-смущаващо на фона на честите скандали по темата храни - яйцата с фипронил, "кравето" масло, пълно с вода и неживотински мазнини, имитациите на сирене, направени с палмово масло и т.н.

В България най-голяма е употребата на познатите от близо 70 години медикаменти тетрациклини, показват данните от доклада. Веднага след тях се нареждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин.

Водещи

Най-четени