Ядем по-скъпи храни 13.09 | 13:24

Само за седмица цените по борсите са се вдигнали осезаемо

От iNews.bg

В края на миналия и началото на този месец българите сме започнали да плащаме повече за трапезата си. Според данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища за периода от 28 август до 1 септември има осезаемо поскъпване на хранителни продукти. В края на лятото са поскъпнали зеленчуци, месо и млечни продукти. Една от любимите летни храни несъмнено е тараторът, но в последната седмица на август продуктите, с които се приготвя, сериозно са поскъпнали, отбелязва БНТ.

Кофичката кисело мляко е стигнала само за седмица до цена от 0,77 стотинки, което е увеличение от 1.3%. И с оранжерийните краставици положението не е по-добро. Техният килограм на едро струва средно 1.70 лв., което означава, че цената им се е вдигнала с около 12 на сто.

В същото време цената на оранжерийните домати е скочила между 10 и 20% при цена 1.10 лв за килограм. Наблюдава се сериозно поскъпване и при още един от сезонните зеленчуци за разглеждания период. Тиквичките на едро са поскъпнали с над 23% и по борсите вече вървят по 90 стотинки за килограм.

Увеличение на цените се наблюдава и при месото. Друг основен хранителен продукт, който е поскъпнал в последната седмица на август, е пилешкото. Повишаването на цената е между 0.3 и 0.7%. Каймата вече минава 4.50 лв за килограм, а колбасите струват приблизително 4.40 лв.

Водещи

Най-четени