Ядем по 23 кг пилешко годишно 23.10 | 11:28
Експортът на яйца през 2010 г. е достигнал 150 милиона броя, а на птиче месо - 51 хиляди тона
Едва седем от регистрираните 121 птицеферми в България ще бъдат затворени от 1 януари 2012 година поради новите европейски изисквания за отглеждане на кокошките.
Това съобщи във Варна председателят на Съюза на птицевъдите професор Борис Стоименов, цитиран от БТА.
По думите му 29 от производителите в момента преустройват стопанствата си и ще са готови до края на годината.
Експертът посочи, че въвеждането на новите технологии ще доведе до неминуемо оскъпяване на производството, а от там и до покачване на цените в магазините.
Стоименов допълни, че миналата и текущата календарна година са изключително благоприятни за българските производители, но се отказа да прогнозира с колко процента ще бъде увеличена стойността на птичето месо и яйцата.
Експортът на яйца през 2010 година е достигнал 150 милиона броя, а на птиче месо - 51 хиляди тона, което е своеобразен връх в износа на птичи продукти.
Очакванията са, че тази година износът ще запази високото си равнище.
Същевременно консумацията на пилешко у нас е достигнала около 23 килограма на човек, което е близо до европейските стандарти. В световен мащаб по този показател се падат средно по 14 килограма птиче месо на човек годишно.
Водещи
-
Жълт код в 18 области у нас за силен вятър
21.11 | 07:58
Най-четени
-
ГЕРБ предлага коледните добавки за пенсионерите, които са под прага на бедност, да бъдат 120 лв
. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
20.11 | 10:45
-
Служители в администрациите протестират в цялата страна, настояват за ръст на заплатите с 20%
Ирина Ангелова допълва, че ниските доходи ги принуждават постоянно да се лишават и да търсят...
20.11 | 11:45
-
Рецепционисти вече получават до 3000 лева, а хотелските мениджъри – до 120 000 евро годишно
Особено внимание той отделя на нарастващите заплати в бранша, които според него стоят в...
20.11 | 12:45
-
Колко дълго издържат яйцата в хладилника?
По-специално експертът по храните Закари Картрайт обясни колко дълго всъщност издържат яйцата...
20.11 | 11:59