„Виваком“ с официална позиция за сделката с белгийски инвеститор 25.03 | 17:03

Промяната на контрола изисква стриктен процес на одобрения, посочва в свое съобщение телекомът

От iNews.bg

"Виваком" излезе с официална позиция за продажбата, след като стана ясно, че белгийски инвеститор е купил телекомa и още пет компании. Акционерът на LIC33 Пиер Луврие обяви, че е придобил 43% от БТК ("Виваком"), 100% от компанията за радиоразпръскване НУРТС, по 91% от военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", пийпълметричната агенция "Гарб" и цифровият мултиплекс "Фърст диджитал", който разпространява сигнала на БНТ. Цената на сделката е 1 евро, като новият собственик се задължава да покрие дългове в размер на 900 млн. евро.

В официално съобщение на страницата си телекомът съобщава, че не е информиран за действия или сделки, които са довели или биха довели до промяна в собствеността на мажоритарния дял на компанията. Такава промяна би довела до промяна в контрола над управлението й според Проспекта за облигационен заем, но към настоящия момент това не е налице, пише в съобщението.

В него се казва още, че акционерите приветстват проявата на интерес към компанията от страна на всеки потенциален инвеститор, който е сериозен, уважаван и в добро финансово състояние. Процесът от проява на интерес до сключване на сделка обикновено отнема от няколко месеца до няколко тримесечия. От мобилния оператор посочват, че промяната на контрола изисква стриктен процес на одобрения както от страна на акционерите, така и от българските и европейски регулатори. 

"Компанията е в много добро финансово състояние и обслужва всичките си задължения навреме. Всичките ни дейности, включително  инвестиционната програма, се осъществяват според плановете ни за 2015 година", пише още в съобщението.

Доброто финансово състояние на телекома беше потвърдено и от белгийския инвеститор. На първата си пресконференция вчера (24 март) Луврие на няколко пъти повтори, че намеренията на LIC33 са дългосрочни, като идеята е след покриването на дълговете, да се реинвестира в компанията.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени