„Овергаз”: Нямаме дългове към никого 02.01 | 14:16

„Газпром експорт” отказали доставки на частната компания, изпратили необходимото за клиентите й синьо гориво към „Булгаргаз”

От iNews.bg

Към момента "Овергаз Инк.” няма дългове към абсолютно никого, включително и към "Газпром експорт”. Това се казва в позиция на българската компания, изпратена до медиите. В нея от дружеството уточняват, че нямат задължения с настъпил падеж не само към компании, но и към всякакви институции. Това е било винаги и доказателството е във факта, че в цялата история на дружеството до момента нито една банка не е отказала кредит на "Овергаз Инк.”, което е допълнителна оценка за коректността, с която работи.

Повод за позицията са изказвания на някои от шефовете на държавни енергийни дружества, че се надяват "Овергаз” да заплаща редовно количествата газ, които от 00:00 ч. на 1 януари 2016 г. започна да му доставя общественият доставчик "Булгаргаз”. Преди това, в последните дни на 2015 г., руската "Газпром експорт” спря доставките на синьо гориво за "Овергаз” като обяви, че българската компания има непокрити задължения.

Родното дружество обаче изрази несъгласие с тази теза. В днешната си позиция от там уточняват, че  в съответствие с клаузите на договора с "Газпром експорт” в предвидения срок са били изпратени годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия), а паралелно е била открита е банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества синьо гориво.  

"Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова "Овергаз Инк.” не приема за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1 януари 2016 г.”, се казва в позицията на българската компания. От там допълват още, че след получаването на този отговор от Балканския диспечерски център на 29 декември 2015 г. от страна на "Овергаз Инк.” незабавно е било изпратено писмо (факс) до генералния директор на "Газпром експорт” с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ. За да бъдат избегнати каквито и да било рискове за клиентите, без да дочака отговора на руската компания, ръководството на"Овергаз Инк” се свързва с представител на "Булгаргаз”, като го запознава с възникналата неочаквана ситуация и заявява, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик на природен газ, казват още от частната компания.  "На 31 декември 2015 г. след 17:00 ч., докато вървеше пресконференцията на министър-председателя и шефовете на държавните енергийни дружества, "Овергаз Инк.” получи отговор на писменото си запитване, с който служител на "Газпром експорт” информира, че заявката му не може да бъде изпълнена.Със същото това писмо "Овергаз Инк.” бе информирана, че "Газпром експорт” е предприел действия за осигуряване на необходимите за нашите клиенти количества природен газ, но през "Булгаргаз”, уточняват още от частната компания.

Водещи

Най-четени