„Росатом“: Ядрената енергетика става екологично и безопасен неизчерпаем източник на енергия 31.10 | 14:16

До 10-12 години новите реактори ще затворят напълно горивния цикъл, каза Алексей Лихачов

От iNews.bg

Ядрената енергетика става екологично безопасен източник на енергия с неизчерпаем ресурс. Това сензационно обяви генералният директор на руската корпорация "Росатом" Алексей Лихачов в изказването си по време на Министерската среща на Международната агенция за атомна енергия, която се провежда в Абу Даби (ОАЕ) и е на тема "Ядрената енергетика на XXI век".

Лихачов отбеляза, че затварянето на ядрения горивен цикъл и намаляване на обемите от отработено ядрено гориво са сред ключовите приоритети пред мирния атом през следващите години. "Убедени сме, че бъдещето на световната атомна енергетика е неразривно свързано със затварянето на ядрения горивен цикъл. Неотменна част от него са "бързите" реакторни технологии. Отчитайки научното и технологично ниво на развитие, имаме всички основания да предполагаме, че комплексен продукт в тази сфера ще бъде предложен на пазара в близките 10-12 години. По мерките на атомната индустрия – това са технологиите на утрешния ден", коментира Лихачов.

Ключовата задача, според Лихачов, е създаването на промишлена инфраструктура, която да може да осигури качествено намаляване на отработеното ядрено гориво и многократното въвличане на регенерирани горивни компоненти в ядрения горивен цикъл. "Росатом" днес отделя специално внимание на развитието на такива направления. Ние създаваме производствени мощности за преработка на отработено ядрено гориво на територията на Русия, разработваме ново уран-плутониево гориво за връщане на продуктите от преработката в ядрения горивен цикъл. Всичко това ще позволи да се осигури търсенето на атомната енергетика за много десетилетия напред. В тази връзка ние призоваваме всички заинтересовани страни кардинално да активизират сътрудничеството си в областта на бързите реактори и затварянето на ядрения горивен цикъл", добави още Лихачов.

В изявлението си генералният директор на "Росатом" обърна внимание и на необходимостта от нови акценти в дневния ред на международното сътрудничество. "Първо, това е безопасността и тук ние подкрепяме усилията на МААЕ за последователно затягане на изискванията в тази сфера. Световната атомна индустрия е една от най-отговорните и изпълняващи принципите за безопасно и устойчиво развитие от всички сфери на промишлеността. Безопасността на технологиите и решенията за нас не са просто изискване, а определящо условие за реализирането на който й да е атомен проект", коментира още генералния директор на "Росатом".

Водещи

Най-четени