„Уестингхаус“: Споразумението с АЕЦ „Козлодуй“ не изисква държавни гаранции 11.08 | 12:11

В документа няма и условия за инвестиции от страна на атомната централа и държавата

От Мина Стойчева

Акционерното споразумение с АЕЦ "Козлодуй" за изграждането на нов атомен реактор не изисква държавни гаранции, както и договори за изкупуване на електрическа енергия или цени за построена мощност. Това става ясно от официално съобщение на американската компания, изпратено до българските медии. Неговата идея е да бъдат разяснени някои условия по споразумението, което беше публикувано на сайта на атомната електроцентрала в края на миналата седмица.

От дружеството подчертават, че в документа се предвижда да бъдат обсъдени всички варианти за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите по проекта. Българското правителство трябва да се включи в това обсъждане, да разгледа всички възможности и да избере оптималния.

Според документа не се изискват и никакви инвестиции от страна на АЕЦ "Козлодуй", негови дъщерни дружества или от държавата за строежа на VII блок. Това обаче е в сила "докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение, предвиден в споразумението на акционерите".

В своето обръщение "Уестингхаус" гарантират, че ще бъде изготвен и предоставен анализ за бъдещото търсене на електроенергия. По този начин ще могат да дадат и прогнозна цена на тока, който ще се произвежда от VII блок на АЕЦ "Козлодуй".

Заедно с това компанията потвърждава, че информация за хода на проекта е била предоставена на основните политически партии, а по план той трябва продължи повече от 60 години напред.

От дружеството обявяват, че с подписването на акционерното споразумение те са се ангажирали да работят "за определяне на цената, условията и реда за финансиране, обхвата на лицензиране, както и за капацитета на местните доставчици, за да минимизира риска и да осигури участие на български компании до максималната възможна оперативна степен".

В края на миналата седмица, когато споразумението беше публикувано официално на сайта на АЕЦ "Козлодуй", се появиха спекулации, тъй като част от текста на договора беше премахнат. "Разкриването на някои от условията в споразумението биха дали на нашите конкуренти значителни предимства на глобалния пазар. Затова се принудихме да премахнем част от информацията, свързана с детайлното ценообразуване на специфични компоненти от оборудването и нашата стратегия за внедряване", казват от американското дружество по този въпрос.

"В заключение искаме да подчертаем, че "Уестингхаус” се съгласи споразумението да бъде публично оповестено, въпреки че международните търговски практики, включително тези, свързани с производството на ядрена енергия, не препоръчват разкриване на специфичните договорни условия, тъй като това би застрашило конкурентоспособността на съответните дружества”, се казва още в писмото на компанията от САЩ.

Водещи

Най-четени