“Холсим“: Спряхме веднага добива от находище „Белащица“ 28.02 | 14:08

Чакаме разрешение от компетентните органи за обезвредим заредените експлозиви, казват от компанията

От iNews.bg

"Холсим кариерни материали Пловдив" АД потвърждава, че на 27.02.2020 г., в 14:40 ч., е получило писмо от Министъра на енергетиката Теменужка Петкова за спиране на действието на сключения от дружеството концесионен договор за добив на подземни богатства – строителни материали от находище "Белащица", община Родопи, област Пловдив. Това пише в съобщение на компанията, разпространено до медиите.

"Въпреки, че счита взетото решение за абсолютно незаконосъобразно предвид изложените в него мотиви, дружеството е предприело всички необходими, обмислени и съгласувани действия за незабавното му изпълнение. Преустановени са всички минно-експлоатационни работи на територията на находището, в това число преработката и експедицията на готов материал. Взети са необходимите мерки за безопасно спиране на инсталациите, уведомени са всички контролни институции, имащи отношение към дейността ни, както и нашите партньори и клиенти”, се каза още в съобщението.

От компанията отбелязват, че искат да да предупредят обществеността, че преди получаване на гореспоменатото писмо, в хода на нормалната експлоатационна дейност на находището е заредено взривно поле за планирани взривни работи, което задължително трябва да бъде обезвредено. За обстоятелството са уведомени всички компетентни институции по надлежния ред – Министерство на енергетиката, Областен управител на Пловдив, ОД на МВР – Пловдив, I – во РПУ на МВР, Инспекция по труда, РИОСВ. Дружеството очаква писмено разпореждане от същите, за да извърши обезвреждането, което за целите на безопасността, трябва да стане възможно най-скоро.

За компанията:

"Холсим Кариерни Материали Пловдив" АД е част от Групата "ЛафаржХолсим" – световен лидер в сектора на строителните материали с предприятия за производство на цимент, инертни материали (трошен камък, чакъл и пясък) и бетон в около 80 държави на всички континенти. Общият брой на служителите й в цял свят надхвърля 80 000 души.

В България Групата притежава циментовия завод в Бели извор, обл.Враца и предприятия за инертни материали и бетон в София и Пловдив.

Водещи

Най-четени