2 млрд. лв. повече спестили българите за година 28.05 | 16:36

Въпреки изключително ниските лихви хората държат в банките 45.5 милиарда

От iNews.bg

Българите, които са известни като най-бедните граждани на Евросъюза, май са и най-спестовните в общността. В рамките на последната година хората у нас са увеличили парите си в банките с около 2 млрд. лв. Към момента домакинствата държат 45.5 милиарда лева в сметките си. Това показват данните на БНБ към края на месец април, предаде Нова ТВ.

Спрямо миналата година, спестяванията са се увеличили с около 5,5%. Темповете на растеж обаче далеч не са толкова високи, колкото по време на кризата и малко след нея, отбелязват икономистите.

"Това, което отказва хората от спестяване в банковата система, са много ниските нива на лихви след кризата, особено последните години. В момента, масово лихвите са в порядъка на 0-1%, което ако има инфлация, както се очаква тази година, означава, че ти реално ще губиш от своето спестяване в банков депозит”, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

"Паралелно с по-бавния ръст на спестяванията в банковата система се наблюдава и засилена инвестиционна дейност по отношение на имотите. Тоест – хората преориентират част от спестяванията си към недвижими имоти като друга форма на спестяване и като алтернатива, която се надяват, че ще донесе по-голяма доходност”, отбеляза още тя.

Водещи

Най-четени