20% от БЕХ могат да отидат и при стратегически инвеститор 24.04 | 18:29

Досега управляващите говореха за продажба на дяловете на борсата

От Ивелина Георгиева

Има идея 20% от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъде продаден чрез процедура за първично публично предлагане или стратегически инвеститор. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на извънреден брифинг в МИЕТ. 

Основната тема беше докладът за АЕЦ "Белене", но Добрев направи и няколко коментара по други проблеми. Интересното в изказването за БЕХ е идеята за продажбата на дялове на стратегически партньор.

Досега управляващите говореха, че ще продават дялове на енергийните дружества в холдинга, но само на борсата.

Енергийният министър коментира още и за състоянието ТЕЦ "Марица - Изток" и ТЕЦ "Марица - Изток" 2. Интересът към темата беше породен от думите на Петър Димитров в Народното събрание, според когото се готвела скритата приватизация на двете централи.

Близо 373 млн. лева са задълженията на ТЕЦ "Марица – Изток" към днешна дата, коментира Добрев. Трябва и 750% увеличаване на квотите на въглеродните емисии за ТЕЦ "Марица - Изток" 2.

Добрев допълни, че се обмисля се и строителство на 9 и 10 блок в ТЕЦ "Марица – Изток 2" чрез кредити, което обаче ще е по-рисков вариант. Другият вариант е 5 и 6 блок да се отделят в отделно предприятие.

Водещи

Най-четени