50% от дълговете на Гърция ще се поемат от банковия сектор 27.10 | 09:30

Споразумението беше постигнато в ранните часове на деня

От iNews.bg

Банковият сектор ще поеме 50% от загубите по гръцкия държавен дълг. Това гласи постигнатото от лидерите на еврозоната споразумение за овладяване на кризата в южните ни съседи и успокояване на ситуацията във валутния съюз на ЕС, пише Euobserver.

Съобщението за постигнатия компромис беше оповестено от президента на ЕС Херман Ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Споразумението между страните от еврозоната и Института за международно финансиране (IIF), който представлява интересите на всички банки по света като цяло, беше постигнато в ранните часове на днешния ден. То мина на косъм и благодарение на усилията на френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, които успяха да убедят банките, че е необходимо да поемат по-голяма тежест в спасението на Гърция. Първоначално банковият сектор отказваше да приеме по-голямо отписване от 40% по гръцките облигации.

По време на преговорите стана ясно, че МВФ иска доста по-голямо отписване – 75%. Фондът изрази опасения, че в противен случай няма как да се иска постигане на стабилност от гръцката икономика.

Друг аспект от мерките за спасение на еврозоната е изграждането на т.нар. защитна стена от 1 трилион евро към Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Подробности относно тази мярка обаче не бяха оповестени.

Според последната договорка EFSF ще покрива от 20% до 30% загуби по дълга на изпаднали в затруднение икономики в еврозоната, като същевременно ще създава и специални инвестиционни инструменти (Spiv), с които ще се опитва да привлече инвестиции от взаимни фондове от Китай или други развиващи се икономики. Отделно е предвиден механизъм за участие и на Международния валутен фонд.

Водещи

Най-четени