60% повече жилищни сгради се строят у нас 01.08 | 13:25

През второто тримесечие се наблюдава ръст и на офис сградите, сочи националната статистика

От Мария Стоянова

Все повече жилищни сгради се строят у нас. Броят им се увеличава с над 60% през второто тримесечие на годината спрямо предходното, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

За периода е започнал строежът на 812 жилищни сгради с над 2 хил. жилища в тях, както и на 24 административни сгради. Други 574 сгради също са започнали да се строят през април-юни.

В сравнение с предходното тримесечие броят на жилищата в започнатите сгради се увеличава с над 38%. Офисите обаче са с 20 на сто по-малко, но площта им нараства с над 73%. Увеличение на започнатите нови жилищни сгради се наблюдава и на годишна база, сочи националната статистика.

Най-много нови сгради са започнати да се строят в областите Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора и в столицата.

По отношение на разрешителните за строеж също се наблюдава ръст спрямо първото тримесечие на годината. За периода април-юни местните администрации са издали документи за строеж на над 1 100 жилищни сгради с повече от 3 400 жилища в тях.

В същото време са одобрени и 47 офис имота и над 1 170 други сгради. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 10,4%, жилищата в тях - с 2,1%. Издадените разрешителни за строеж на административни сгради се увеличават с 6,8%. На годишна база също има ръст в броя на издадените документи.

От НСИ посочват, че най-много разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив, София-град, Варна и София-област.  

Водещи

Най-четени