64% от опасните стоки на пазарите в Европа са китайски 23.03 | 16:35

Най-голямата част от тях са детски играчки и дрехи

От iNews.bg

През 2014 г. 64% от опасните стоки на европейските пазари са били произведени в Китай. Резултатите за предходната година показват, че произходът на тези продукти за предходната година е бил от същата азиатска страна, докладват от Европейската комисия (ЕК).

Според изчисленията за миналата година в рамките на Европейския съюз (ЕС) е била предотвратена продажбата на около 2500 опасни за потребителите стоки, сред които играчки и моторни превозни средства, пише Econ.

"От 12 години Европейската комисия и държавите от ЕС си сътрудничат в името на безопасността на потребителите чрез системата за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти", посочват от пресцентъра на Комисията.

Данните показват, че най-голям брой или 28% от всички спрени от продажба опасни продукти са били играчки. След тях с дял от 23% се нареждат облеклата, текстилните изделия и модните артикули. От ЕК обясняват, че рисковете, за които е било сигнализирано най-често, са свързан нараняване, задушаване и химикали.

В информацията на Комисията се допълва, че най-често срещаните химични рискове през миналата година са се отнасяли до продукти като обувки и кожени изделия (например вещества като хром VI, сенсибилизиращо кожата вещество), играчки и артикули за деца (например омекотител за пластмаса, който може да предизвика репродуктивни проблеми) и модни бижута (например вредни тежки метали).

Водещи

Най-четени