74-ти сме в класацията за глобалната конкурентоспособност 07.09 | 11:16

Челните позиции в престижната класация са доминирани от европейски държави

От iNews.bg

България отстъпи с три места и се намира на 74-то място в класацията за глобална конкурентоспособност. Докладът е изготвен от Световния икономически форум в Давос.

Докладът излиза във времена на нови икономически предизвикателства, коментират от организацията. Европейските държави доминират в челната десетка – на първо място е Швейцария. Напред са още и Швеция (3-то място), Финландия (4-то място), Германия (6-то място), Холандия (7-о място) и Дания (8-о място). САЩ се нареждат на пето място.

Топ 10 на страните, отличаващи се с най-конкурентоспособна среда се завършва от Великобритания. В класацията участват 142 държави, като на дъното е Чад. 

Азиатските икономики също са добре представени – Сингапур заема второто място в престижната класация, а въпреки преживените кризисни моменти Япония е на девето място.

Преди България в класацията за световната конкурентоспособност се нареждат държави като Бахрейн (37-о място) Шри Ланка (52-ро място) и Руанда (70 позиция), е видно от доклада.

Причините за отстъплението с три позиции на България в доклада са свързани с известно влошаване на класирането по отношение на ефективност на фондовите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, инфраструктура, иновативност.

Същевременно има подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образование и квалификация, съобщават пък от Центъра за икономическо развитие (ЦИР), които са партньори на Световния икономически форум в разработването на тази класация и са изготвили данните за България.

Водещи

Най-четени