Боби Михайлов: Не мисля, че контролата с Естония е скандална 17.02 | 20:45

Президентът на БФС говори за националния отбор, Матеус и ЦСКА

От Методий Методиев

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов даде първото си интервю след скандалната контрола с Естония, завършила при равенство 2:2 с 4 отсъдени дузпи. Както е известно, двубоят ще бъде разследван от ФИФА заради четирите наказателни удара и съмнения за манипулиране на резултата.

Михайлов бе гост в студиото на ТВ7 и отговори на редица въпроси свързани с националния отбор, лиценза на родния гранд ЦСКА и селекционера на "лъвовете" Лотар Матеус. "Не съм съгласен, че този мач е скандален и съм сигурен, че във времето това ще се докаже. После обаче ще бъде тежко на хората, които обичат да плюят и да си измислят", каза Михайлов по повод контролата. "Но те никога не се извиняват".

"9 февруари винаги е била трудна дата за българския национален отбор да намери противник. По простата причина, че в България тогава времето е лошо. Винаги търсим контроли навън. Към 10 януари ние нямахме контрола, единственият шанс беше двубой с Македония в Скопие или България. Имахме и телефонно обаждане от Молдова, но не са ни предлагали мач. В БФС се получи покана от Естония за мач в Анталия", поясни Михайлов.

"Получаваме непрекъснато покани за мачове от агенти от фирми. За първи път получаваме от тази фирма. Пратихме писмо и до естонската федерация да видим дали и те са получили покана. Ние не сме проверили въпросната фирма "Фути медия", не знаем дали има офшорки зад тях и такива неща. Беше подписан четирстранен договор от наша страна, Естония, тази фирма и ФИФА агент. Агентът представлява фирмата, той гарантира тях, гарантира и мача. Казва се Вячеслав Проценко - Москва (Русия). Агентът е задължителен, за да има среща. Абсолютно нормален мач и нормална организация. През цялото време се знаеше, че двубоят ще се играе на този терен, той е за 25 хиляди места. От фирмата не спазиха единствено хотела, тъй като е много скъп и не пускат спортни отбори", добави Михайлов.

"Нормално аз като президент идвам 40-50 минути преди мача, гледам загрявката, сядам си в ложата, а не гледам съдиите. Нашата федерация разбира реферите 20-30- минути преди началото на мача. Имахме няколко запитвания до организаторите през седмицата, казаха, че имат турски, босненски или унгарски съдии. В последния момент сменят дори и имената им. 30 минути преди началото на мача ги видяхме за първи път. Мачът няма нищо странно. И двата отбора си играят. Питах един съдия, има ли дузпи. Той каза, че и четирите ситуации може да се свирят. Какво правим, ако дузпите ги има? Не съм гледал мача на повторение", продължи Михайлов.

"Ние сме отишли да играем и се готвим за най-важния си мач в европейските квалификации. Още на първото интервю казах, че има нещо странно в дузпите. На другия ден имах среща с турската федерация във връзка с предстоящите избори в УЕФА. Затова останах един ден повече в Турция. Тогава ми се обади Андрей и ми каза, какво е казал естонският президент. Ние също реагирахме пред УЕФА, сигнализирахме. От там нататък всичко е плод на импровизации, това е атака срещу БФС и мен, което не е нормално. Ние нямаме никакви притеснения по организацията на мача. Гарантирам, че нито футболисти, ръководители и играчи не се занимават с подобно нещо. Говори се, че съдията е повлиял на точен резултат. Ние не сме виновни. Никой не ни разследва, хората от ФИФА иска четирите страни по договора да се изкажат. Искат протокол и диск от мача", допълни шефът на БФС.

"Свилен Нейков не ми е размахвал пръст. На слухове не може да се размахва пръст. Освен това ние сме независима организация и се чудим как да се издържаме. Тук се говори, че ако съдията е виновен, трябва да се накаже. Не може да се намесва името на България, нито на БФС, нито на футболисти и треньори. Възможно е да има и атака срещу мен заради изборите за Изпълкома на УЕФА. Атаката идва от България, което е абсолютно обичайно, идва от някои медии. Сигурно някой стои зад тях съмнявам се, че тези сайтове се издържат само от реклами", коментира още бившият ни вратар.

Михайлов коментира и слуховете, че родният гранд ЦСКА може да не получи лиценз за втория полусезон или за следващата година. "Засега по всичко личи, че ЦСКА ще продължи първенството Другата седмица има Изплъком. Всички документи са дадени, имаше комисия. По повод лицензирането ние сме еднакво стриктни към всички отбори в А група. Намалихме някои критерии, като пари, които се дават за заявка, защото е наистина тежко. Този Изпълком, в друг вид, спря ЦСКА за УЕФА преди две-три години. Футболният съюз не е виновен за нищо. Последвалите събития показаха, че хората в БФС са били прави", каза Михайлов.


"Говорихме си с Матеус, не сме доволни от играта. Полагаме усилия, свърши договора с "Пума", хайде нов договор с "Капа", пътувания, 5-звездни хотели, чартъри, всичко е наред. Но играта не се получава. Надявам се срещу Швейцария момчетата да се вдигнат, но Матеус бе критичен към отбора. Не губи мотивация, но мисля, че е очаквал да види повече и по-добри футболисти, с които може да разполага. Най-вероятно ще играем приятелски мач с Гърция на 10 август. Все още търсим съперник за контрола на 29 март. Някои вестници написаха, че ФИФА ни е спряла за двубой с Боливия, това са пълни глупости. Никога не сме кореспондирали за мач с Боливия за тази дата", завърши Михайлов.

Водещи

Най-четени