Бум на кражбите от банкомати 21.08 | 12:06

Източените пари от банкови карти през последните две години са се утроили. Броят на издадените в България карти е около четири милиона

От Ралица Стоянова

Поредният летен сезон с бум на кражби от банкомати отчитат органите на реда у нас. Най-рискови са банкоматите по морето.

Източените пари от банкови карти през последните две години са се утроили. Броят на издадените в България карти е около четири милиона. Тегленото на пари от банкомати превишава многократно директното плащане с карта и това крие повече рискове.

Тревожна тенденция, която отчитат специалистите, е, че ако допреди година с картовите измами се занимаваха предимно групировки, сега отделни младежи с добри технически познания работят за себе си.

Специалисти съветват да прикривате с ръка въвеждането на ПИН кода, а най-добре е той често да се променя. Друг вариант е да се включи услугата СМС известяване. Тя дава възможност на клиентите да бъдат информирани, когато се прави транзакция.

Успокоението идва от това, че новите банкови карти са осъвременени. "Напоследък картите в България и не само в България, въобще в Европа, мигрираха към нови по съвременни технологии, към така наречената инви чип технология, която дава по-голяма степен на сигурност", обяснява председателят на Българската асоциация за сигурност при картовите разплащания (БАСКР) Николай Недков пред БНТ.

Ако има съмнение за липса на пари, клиентът първо трябва да сигнализира банката издател на картата. От там са длъжни да извършат административно разследване по случая и да го уводомят.  

Водещи

Най-четени