ЕК ни дава €10,9 млн. помощи за земеделците 23.09 | 16:40

Парите са за производители, засегнати от неблагоприятни природни явления през пролетта и началото на лятото

От iNews

Европейската комисия предложи днес да се отпуснат 119,7 милиона евро за пряко подпомагане на земеделците в България, Германия, Естония, Италия и Румъния, засегнати от неблагоприятни природни явления през пролетта и началото на лятото на тази година.

Предвижда се нашата страна да получи 10,9 милиона евро от общата сума, Германия - 46,5 млн. евро, Естония - 3,3 млн. евро, Италия - 37,4 млн. евро и Румъния - 21,6 млн. евро.

В съобщението се допълва, че посочените суми може да бъдат допълнени с до 200% от националните бюджети. Предвижда се помощта да бъде отпусната до 30 април догодина.

До края на 2024-та пък държавите трябва да съобщят на ЕК условията за отпускане на средствата. Уточнява се, че предложението на Комисията следва да получи одобрението на всички държави от ЕС в началото на октомври.

Комисията отбелязва, че бюджетът на ЕС за земеделие до 2027 г. включва 450 милиона евро годишно за справяне със смущения на пазара или извънредни събития, засягащи производството.

В съобщението се отчита, че България беше засегната от суша това лято, която навреди на  пролетните насаждения, особено на царевицата и слънчогледа, предаде БТА.

Водещи

Най-четени