АБВ настоява за извънредно положение в Русе, Силистра и Разград заради африканската чума 23.07 | 13:54

От партията обявиха, че са предложили на земеделското министерство мерки за превенция, ограничаване и ликвидиране на болести

От iNews.bg

Настояваме да се обсъди въвеждането на извънредно положение в областите Русе, Силистра и Разград заради африканската чума по свинете. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде "Фокус".

"Независимо, че няма да звучи добре в обществото, въвеждането на извънредно положение с всички произтичащи от това мерки, трябва най-малкото да се обсъди", коментира той. "Иначе ще убием свиневъдството в България за десетилетия напред", изтъкна лидерът на АБВ.

От партията обявиха, че са предложили на земеделското министерство мерки за превенция, ограничаване и ликвидиране на болести. Проф. Михни Люцканов от Изпълнителното бюро на АБВ коментира, че действията на държавата при болести по животните са адекватни, но недостатъчни.

Мерките са насочени към това страната ни да получи специален статут в ЕС; към ревизия на европейските регламенти за болестите по животните; към засилване на ветиринарната компетенция в граничните райони и необходимостта от регионални противоепизоотични служби.

 

Водещи

Най-четени