АБВ поискаха оттегляне на кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър 03.02 | 13:00

Първанов отново намекна, че компромисите в коалицията стават твърде много

От Беатрис Николoва

АБВ иска оттегляне на кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър. Това заяви лидерът на партията Георги Първанов на пресконференция в парламента. Още вчера стана ясно, че АБВ няма да подкрепи предложението Кунева да е новият министър на образованието.

"Това е по-разумният подход", коментира бившият държавен глава. По думите му след оттеглянето трябва да се проведат сериозни консултации, в това число и за получаване на подкрепа и от опозицията.

"Около работата на образователното министерство трябва да се създаде съгласие", категоричен беше Първанов. Според него кандидатурата на Кунева за просветен министър няма висока степен на доверие в обществото и сред професионалната общност.

"Липсва ѝ професионална подготовка. Чисто мениджърският опит не е достатъчен за тази позиция", обясни и говорителят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова.

Първанов призна, че има проблем с говоренето и чуваемостта в коалицията и допълни, че е добре заедно да се обсъждат политиките и министрите. "С подобен род решения не укрепваме стабилността", посочи лидерът на АБВ.

Въпреки че депутатите от АБВ подкрепиха другите две персонални промени в кабинета и гласува вътрешен министър да стане Румяна Бъчварова, а Екатерина Захариева - правосъден министър, сега Първанов оцени това като компромис и посочи, че така се създава опасност от предсрочни избори.

Той подчерта необходимостта правителство да изкара мандата си и да изпълни политиката, в името на която министрите са избрани и са получили подкрепа. АБВ има готовност и при сценарий на предсрочен парламентарен вот, макар че такъв не е препоръчителен, подчерта отново Първанов.

По повод кандидатурата на България за генерален секретар на ООН Георги Първанов коментира, че дипломатите по цял свят, които симпатизират на държавата ни, вдигат рамене и се питат какво правим ние и защо се бавим с една кандидатура-фаворит.

"Защо им трябва време на някои? За да реализират тази мрачна, черна PR-кампания, която върви в момента. Не искам да говоря повече, но ще дойде момент, в който ще се проведе тежък разговор. Не само за този случай, а за всичко онова, което става в българската външна политика и дипломация. Нямам никакво разумно обяснение. Ако целта е един бивш външен министър да стане началник на дирекция или заместник в системата на ООН, нека се каже. Вече имам и такива подозрения – да се провалят другите кандидатури и ние да се закачим за някой, който ще стане генерален секретар, за да намерим чиновническа работа на досегашен български политик”, коментира лидерът на АБВ.

Водещи

Най-четени