АПИ ще плати обходния път на срутището край Смолян 30.03 | 14:05

Обходният път започва от разклона за село Влахово

От iNews.bg

Агенция "Пътна инфраструктура" ще поеме финансирането на обходния път, който се изгражда заради голямото срутище край Смолян.

Споразумението между пътната агенция и общината беше одобрено от общинския съвет в града.

Местната администрация пък се заема да осигури плана за трасето, отчуждаването и обезщетяването на собствениците на имоти по него.

На 27 март в общината беше обявено частично бедствено положение, но мярката се наложи, за да се улесни процедурно изграждането на обхода и спешните мероприятия по укрепването на пропукания склон, обясни кметът Николай Мелемов.

Обходният път започва от разклона за село Влахово и преминава през труден за прокопаване планински терен.

Дни наред багери и тежки пробивни машини работиха, за да разбият твърдите скали по маршрута. Използвани бяха и взривове. Работата се забави спрямо предварителните разчети, които бяха пътят да е готов за 2 седмици.

Обходният път е дълъг около 1 километър, с 2 ленти и отводнителни съоръжения. Предвижда се да поеме всички превозни средства до 12 тона. В началото на строителството прогнозите бяха шосето да струва около 500 хиляди лева.

Докато пътят стане готов, трафикът от 11-те откъснати села по поречието на река Черна към Смолян ще продължи да преминава през Рудозем.

Водещи

Най-четени