Авария спря тока и парното в три района на София 15.12 | 09:01

На тъмно и студено останаха в „Надежда”, „Сердика’ и „Илинден”

От Филипа Тодева

Авария на трансформатор в ТЕЦ "София” стана причина за спиране на тока и парното в трите столични района "Надежда”, "Сердика” и "Илинден”. От ЧЕЗ съобщиха, цитирани от БТА, че трансформаторът е претърпял повреда снощи, 14 декември около 21.30 часа.

Вследствие е спряла работата на четири подстанции на ЧЕЗ. До полунощ е възстановено нормалното електрозахранване в две от четирите подстанции. Продължава работата по подаването на 110-киловолта и към другите две подстанции, вследствие на което има поредица от превключвания, причиняващи смущения на захранването в част от район "Надежда".

Предстои да се възстанови нормалното електрозахранване към промишлената зона в района зад Централна гара. Директорът на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов увери, че до час се очаква да бъде осигурено резервно захранване на ТЕЦ "София". След това централата ще започне производството на топлоенергия, а до обяд ще бъде нормализирано топлоподаването към засегнатите абонати от районите "Надежда", "Сердика" и част от "Илинден".

Екип на дружеството ще търси причините за късото съединение и последвалия малък пожар във външния трансформатор и след установяването им ще бъде взето решение дали той ще се ремонтира на място или ще бъде подменен.

Водещи

Най-четени