Август започва с жеги и жълт код за цялата страна 01.08 | 07:59

От вторник за няколко дни ще захладнее, ще вали и гърми, отпускарският месец обаче ще е горещ и идеален за море

От iNews.bg

Август започва с опасно високи температури. Отпускарският месец ще е горещ и идеален за море.Жълт код е обявен за понеделник - 1 август, за цялата страна. Температурите днес ще се повишат и ще бъдат между 34 и 39 градуса, малко по-ниски - по Черноморието. Главно над планинските и западните райони по-късно ще започне да се развива купеста облачност, като на отделни места вечерта и през нощта срещу вторник ще превали и прегърми. Това показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Очаква се разваляне на времето през следващите дни - слабо ще превали и прегърми в крайните северозападни райони, предупреждават синоптиците. Във вторник ще има валежи и гръмотевици в цяла Западна и Централна България в следобедните часове, а във Видинско са възможни и силни гръмотевични бури. В сряда захлаждането ще се почувства навсякъде, с понижение на максималните температури до 28-32 градуса. Условия за бури и градушки ще има в северните райони, а по Черноморието и гръмотевици.

В четвъртък сутринта може пак да превали, температурите няма да минават 30 градуса. По морето облаците ще се разкъсват и от петък започва нов период на жеги без дъжд. В неделя ще е до 39 градуса.

Почиващите на морето трябва да внимават от вторник, 9 август, когато вълнението ще започне да се усилва, най-вече на юг. В сряда морето ще е бурно навсякъде, към четвъртък-петък ще се успокои, но тогава има условия за поява на опасното мъртво вълнение, предупреди синоптикът Петър Янков пред 24 часа. Около 5-8 август винаги има циркулация, напомни той.

В края на този период временно захлаждане и превалявания ще има отново в Северна България. А между 10 и 13 август сутрин по морето ще има по-ниски облаци и мъгли, които обаче бързо ще се вдигат. Втората половина на месеца отново ще е суха и с високи температури.

По-дългосрочните прогнози сочат, че и септември ще става за късна почивка. Динамично ще е между 5 и 8 септември, когато неприятно атмосферно смущение ще обърне времето и по Северното Черноморие рязко ще се понижи температурата, а на юг ще остане подходящо за почивка. След това обаче се чака сух и по-топъл септември за любителите на пустите плажове.

Водещи

Най-четени