Аврамова: Не мога да коментирам дали някой си е затварял очите за „Златен век“ 05.04 | 12:50

Доказателствата за спирането на строежа на небостъргача са достатъчно, категорична е тя

От iNews.bg

Всички констатации, направени от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), дават достатъчно основание да бъде спрян строежът. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова коментира спрения строеж на небостъргача "Златен век” в квартал "Лозенец", предаде БГНЕС.

"Констатираните нарушения касаят подземните етажи – дейности, които са залегнали в проекта, но не са изпълнени", припомни регионалният министър. Тя подчерта, че отделно от това има констатиран и един съседен терен, в който се работи, без да има съответните строителни книжа.

Законът предвижда 7-дневен срок, в който възложителят "Артекс Златен век" може да отправи възражение, след това строежът ще бъде спрян.

Министър Аврамова уточни, че всички проверки, които са извършвани на сградата до този момент, са правени от регионалния отдел за строителен контрол, а това е първата, извършена централната дирекция. "Не мога да коментирам дали някой си е затворил очите", посочи тя.

Издаденото предписание е за спиране на строежа и за отстраняване на всички допуснати отклонения по време на строителството.

На въпрос има ли вариант, при който сградата да бъде разрушена, министър Аврамова отговори: "Не мога да гадая. Нека всички компетентни органи си свършат работата и дадат становище сградата законно ли е построена. Тя има законно издадени строителни книжа и разрешение за строеж, което е влязло в сила. В годините е било и удължавано. Спорът, който стои на дневен ред е има или няма валидно разрешение за строеж? Очаквам Софийският административен съд да се произнесе по този въпрос".

Водещи

Най-четени