Агенцията по храните провери пазара за лютеница-менте 02.06 | 12:06
Агенцията по храните изтегли от пазара един продукт заради неразрешени добавки
Върховната административна прокуратура (ВАП) публикува резултатите от проверките, които изготви във връзка с публикации в медиите за наличието на лютеница-менте на пазара у нас.
От ВАП обясняват, че са възложили оценката на пазара на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), "с оглед обстоятелството, че потреблението на продукта е традиционно и евентуални нарушения засягат правата на широк кръг граждани", се казва в официалното съобщение на институцията.
Компетентният контролен орган е установил несъответствия с нормативните изисквания в производството и етикетирането на традиционния хранителен продукт, показват данните.
Направени са общо 577 проверки в страната - на 23 предприятия за производство и 554 обекта за търговия, съхранение и дистрибуция.
Данните показват, че има несъответствия и нарушения на законодателството, за които са съставени една заповед за спиране и изтегляне от пазара на лютеница за вложена неразрешена добавка в продукта, 2 акта за нарушения на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните.
Издадени са 8 предписания за отстраняване на несъответствия в разработените технологични документации и са взети 2 проби за лабораторен анализ на лютеница със съмнения за оцветители в състава на продукта.
След извършените проверки Върховният административен съд призова изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за по–засилен контрол върху производството и търговията на продукта.
От ведомството увериха, че засилените мерки за контрол на всички производители и търговци на лютеница продължава.
iNews припомня, че директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов съобщи, че работна група започва работа от 11 май по браншови стандарт за лютеницата и кетчупа.
Чрез браншовия стандарт ще се въведе минимален праг на качество на лютеницата, така че да се запази традиционният ѝ вкус, посочи Войнов.
Работната група предстои да уточни разрешените и забранените съставки, които ще се влагат в лютеницата. Те ще бъдат съгласувани с експерти от агенцията и технолози, като ще се стъпи на Българския държавен стандарт за лютеницата от 1975 г. Според него се разрешава на влагането на ябълково пюре, картофено нишесте и други подобни съставки за сгъстяване.
Със сигурност обаче новият браншови стандарт ще забранява използването на тиквено пюре, съобщи Йордан Войнов. Многообразието от рецепти обаче ще бъде запазено.
Производителите, които искат да правят лютеница по новия браншови стандарт, ще трябва да се съобразяват с разрешените и забранените съставки на традиционната лютеница.
Контролът на продукта ще се осъществява съвместно от агенцията по безопасност на храните и Съюза на преработвателните на плодове и зеленчуци. Предстои двете организации съвместно с потребителски асоциации да разработят програма за мониторинг и контрол.
От агенцията и съюза поеха ангажимент да защитят и регистрират през европейската комисия традиционен продукт лютеница.
Йордан Войнов очаква окончателния вариант на браншовия стандарт да бъде готов през лятото, а в началото на есента, заедно с новата реколта, да влезе в сила.
Експертите не очакват масово повишаване на цените заради многообразието от рецепти и различните ценови равнища в момента на пазара.
Водещи
-
България е сред най-търсените туристически дестинации за гърците по празниците
"Добро обслужване на логични цени и интересни места за посещаване", това заявяват гръцките...
24.12 | 18:00
-
Добрият старец напусна дома си в Арктическия кръг и се качи на шейната, за да посети очакващите го деца
Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана, по-известно като NORAD, проследява...
24.12 | 17:40
-
Балканите в снежен капан: Токови аварии и затворени пътища
Босна, Сърбия и Хърватия забраниха движението на тежкотоварни превозни средства и наложиха...
24.12 | 17:20
-
Нов живот за кораборемонтната дейност край Русе се задава с амбициозен проект
Проектът ще бъде реализиран на километър 488,900 по течението на река Дунав, където в миналото...
24.12 | 17:00
Най-четени
-
Традиции и обичаи на Бъдни вечер
Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на стаята, под...
24.12 | 09:40
-
На колко градуса се пече идеалната ПИТКА?
Как обаче да я приготвим? Бялата содена питка може да е пухкава и вкусна. Тайната й се крие в...
24.12 | 12:00
-
Валежите ще продължат и днес
Температурите ще останат в широки граници, минималните - от минус 1° до плюс 9°, в София –...
24.12 | 09:04
-
Какво да сложим на масата на Бъдни вечер
В тази светла нощ, когато звездите сияят по-ярко, нека се съберем около празничната трапеза и...
24.12 | 09:59