Агнешкото - за какво да гледаме на етикета 14.04 | 15:45
Тя припомни, че когато агнето е отгледано в България, печатът е син.

В тези дни агнешкото месо е много актуално, то е едно от традиционните храни, които се консумират в тези празнични дни. Заради това пазарът е толкова активен, освен българското агнешко месо, което е твърде малко за българския потребител, в България е внесено месо от Нова Зеландия, РСМ, Румъния. Разбира се, БАБХ е въвела правила, които да осигурят информация на потребителя и той да направи своя избор. Това каза д-р Кремена Стоева от отдел "Контрол на храните" към Българска агенция за безопасност на храните в студиото на "България сутрин".
Тя припомни, че когато агнето е отгледано в България, печатът е син.
"Това, което влиза от други страни, е с червен цвят. По отношение на месото, пристигнало замразено от Нова Зеландия, то е внесено легално и с всички необходими документи. Извършени са проверки, то е в голямо количество - 350 тона, но това е от началото на годината, не е в последните месеци. Основно се внася от 2 фирми - едната търгува само със замразено месо, а другата фирма размразява част от месото и търгува по двата начина", допълни д-р Стоева в ефира на Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ замразеното месо трябва да се предлага, когато е предварително опаковано, също така в близост до етикета да стои обозначението "размразено".
"На насипните витрини ще се предлага само охладено месо, което е разделено най-много на три части при получаването му, като на всяка част от трупа трябва да стои здравната маркировка. Тя се поставя в кланиците от официалния ветеринарен лекар. Правилата за официалния контрол винаги започват с издаване констативен протокол, в който да се опише констатираното нарушение. Тогава се вземат съответните мерки, те могат да бъдат предписание или акт", коментира експертът.
Към момента в БАБХ няма данни за нарушения от проверките на яйцата.
"На черупката си яйцата трябва да имат код на производителя, който да съдържа абревиатурата на държавата, от която те идват. BG са българските, UA - Украйна. За яйцата следим срока на годност, документите за това откъде са получени, проверяваме центровете за препакетиране дали правилно обявяват произхода на яйцата, проверяваме условията на съхранение. Украинските храни, които влизат у нас, също са поставени под засилен контрол", подчерта д-р Кремена Стоева.
БАБХ проверя и пекарните за козунаци, и цеховете за производство. "Когато козунакът е с подсладител, трябва ясно да бъде изписано на етикета".
Водещи
-
Родители да не връщат помощта за ученици при 5 неизвинени отсъствия за месец предлага МТСП
За настоящата учебна година от Агенцията за социално подпомагане вече е отпусната еднократна...
01.10 | 15:30
-
Спасители се сбогуваха с морето за тази година
Спасители и медицински екипи дежурят до 30 септември съгласно Наредбата за водно-спасителната...
01.10 | 15:00
-
Предложение: КАТ, ТОЛ и ИААА да станат единен контролен орган
Да ги закриваме направо, заяви в кулоарите на парламента и Делян Пеевски, подкрепяйки Борисов....
01.10 | 14:30
-
Конкурсът за нов генерален директор на Българската национална телевизия се замразява
Процедурата се замразява, не се отменя, уточни Велева. Тя заяви, че Съветът ще обжалва...
01.10 | 14:15
Най-четени
-
Борисов: Има две теми с които правителството трябва да се справи - цените и водите
Попитан дали познава Таки, Борисов заяви, че никога не го е виждал
01.10 | 11:30
-
Пеевски: С Борисов обсъдихме закриването на ДАИ
Той коментира и опасенията на опозицията за дупка в бюджета
01.10 | 11:15
-
Желязков: Работим за увеличаване на добавката към пенсията на починал съпруг
Премиерът добавя, че днес отдаваме почит на хората, които със своя труд и мъдрост градиха...
01.10 | 10:45
-
Ганев: Много сме щастливи от постигнатото
„Лидерът е отборът, ние играем като отбор. Няма как да ги разделяме”, категоричен е Ганев.
01.10 | 10:15