Адвокатът на пловдивския джихадист: Нямал е никакво намерение да убива хора 09.06 | 12:20

Детето не е обучавано, а от чисто любопитство се интересува от забранени неща и леки взривни устройства, казва той

От iNews

"Вкъщи е, чувства се много по-добре след няколко дни в ареста. Обикновено семейство с три деца, с малък бизнес. Клиентът ми е най-големият. Добър ученик е, не отличник, но добър ученик!"

Това заяви в предаването "Тази неделя" по БТВ Емил Велинов, адвокат на 16-годишния ученик от Пловдив, който бе изработил взривни вещества след комуникация с мъж, представящ се за член на ИДИЛ. 

"Родителите сигнализират за кореспонденция в телефона му с мъж, представящ се за член на ИДИЛ. Тя е на английски. След сигнала ДАНС предприема мерки. Започват срещи с психолог. Ученикът е получавал е снимки, свързани с дейността на ИДИЛ. Детето не е обучавано. То е кореспондирало само онлайн с този човек. От чисто любопитство се интересува от забранени неща и леки взривни устройства. Намерените на тавата взривни устройства не могат да предизвикат взрив сами по себе си, ако не се дооборудват с необходимите неща", добави юристът. 

"Тези неща стоят там повече от месец. Ако това дете е искало да ги ползва за нещо през това време - щеше. Бил е подведен от човека, с който е разговарял, от чисто любопитство. Нямал е никакво намерение да убива хора. В неговата глава никога не е имало такава мисъл. Това дете се грижи за собственото си братче - толкова жалостиво и добро дете. То е спасило човешко същество - братчето си. Този човек не може да се твърди, че иска да нарани някого", каза още адвокат Велинов. 

От думите на адвоката стана ясно, че ученикът от Пловдив приел исляма за 2 часа, после размислил и отново станал християнин. "Книгата е купена от баща му, за да прочете какво представлява ИДИЛ, за да разбуни заблуждението, в което е попаднал сина му", каза още защитника на 16-годишния младеж. 

"Наказанието, което предвижда Наказателният кодекс, е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Нека малкият да понесе някакво наказание, но нека да е справедливо и да е на база събраните доказателства, не знам какви ще са те", каза в заключение адвокат Емил Велинов.

Водещи

Най-четени