Адвокат сигнализира Агенцията за закрила на детето заради снимката на Борисов с внуците му 13.08 | 18:00

Адвокат Елена Гунчева изпрати отворен сигнал до Държавната агенция за закрила на детето срещу премиера Бойко Борисов

От iNews.bg

Адвокат Елена Гунчева изпрати отворен сигнал до Държавната агенция за закрила на детето срещу премиера Бойко Борисов. Поводът е снимката, публикувана преди дни в официалния профил на министър-председателя, на която позира с двете си внучета.
Гунчева е категорична, че това е нарушение на чл. 11, ал.4 от Закона за закрила на детето - "Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности”.

"Уведомявам ви за забелязано от мен нарушение на чл.11 ал. 4 от Закона за закрила на детето, предложение първо – "въвличане в политическа дейност”, извършено от лицето Бойко Методиев Борисов по отношение на малолетни деца, за които същият твърди, че е в роднинска връзка по пряка линия. Нарушението е извършено на 09.08.2020 г. в 17,49 часа, като лицето Борисов на политическата си страница, където представя политическата си и обществена дейност, както и действията и коментарите му по отношение на държавното управлеие, е публикувал снимка на себе си и две малолетни деца, без да им закрие лицата на изображението, с коментар, че "Домът е там, където те се усмихват. Винаги е добре да си поговориш с дете, най-верните решения идват от тях. Време за техните усмивки и моите решения!”, пише в сигнала си Елена Гунчева.
"Безспорен факт е, че снимката е публикувана на политическа страница на лидер на политическа партия и министър-председател на държавата. Общоизвестно е българският народ какви решения очаква от лицето Бойко Методиев Борисов и в каква връзка ще бъдат те – а именно, ще подаде ли оставка под натиска на продължаващите повече от месец сериозни протести срещу неговото управление. В този смисъл и публикацията представлява политическа такава и е с цел именно политическо въздействие и извличане на полза от снимката на малолетни деца, прегърнати от човека, на когото огромен брой хора искат оставката заради бъдещето на своите деца", категорична е тя.
"Считам, че лицето Борисов грубо е нарушил не само чл.11 ал.4 от Закона за закрила на детето, но и редица международни конвенции, гарантиращи закрилата на децата, поради което моля да извършите необходимата проверка, да установите с акт нарушението и да наложите предвидената в закона глоба на лицето. Също считам, че следва да проверите, дали децата на снимката не са в постоянен риск по смисъла на закона, тъй като това е пореден опит да се използват малолетни деца в политическата надпревара и решения, което е недопустимо", пише още адвокат Гунчева.

Водещи

Най-четени